...aneb co tě nezabije,to tě posílí


Velikonoční mazanec

20.03.2008 22:49

Ingredience: 500 g polohrubé mouky, 2 dcl mléka, 1 kostka droždí (32 g), 100 g krystalového cukru, 100 g másla nebo jiného tuku, sůl, 2 žloutky, citronová kůra, muškátový oříšek, rozinky, mandle, vejce na potření

 
 

Postup přípravy: Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, špetku soli a trochu mouky, necháme vykynout kvásek. V míse smícháme mouku, přidáme rozpuštěný tuk, žloutky, kvásek, strouhanou citronovou kůru a muškátový oříšek, rozinky (předem namočené ve vodě nebo rumu) a vypracujeme těsto. Těsto necháme hodinu kynout. Pak zpracujeme bochánek, který necháme ještě nakynout. Potřeme vejcem, posypeme mandlemi. Pečeme v předem vyhřáté troubě zhruba 20 minut při 200 °C, poté teplotu zmírníme a dopečeme.

—————

Zpět